Cursus Shiatsu massage op tafel

Dagcursus: 6 cursusdagen van 10.00 tot 17.00 uur

Eerstvolgende mogelijkheid: Zondag 13, 20 en 27 maart + 3, 10 en 24 april

Bekijk de agenda en schrijf je in

Wat is Shiatsu?

Shiatsu heeft zijn oorsprong in de traditionele Oosterse geneeskunde. Het betekent letterlijk ‘druk met de vingers’. En dat is wat de masseur doet: druk uit oefenen met zijn vingers op specifieke punten van het lichaam. Met deze drukpunten stimuleer je de natuurlijke zelfhelende kracht van het lichaam.

Hoe werkt Shiatsu? De behandelmethode gaat uit van Chi. Chi is de energie die maakt dat we ons goed voelen, zolang deze gelijkmatig en zonder drempels via de meridianen (chi-kanalen) door onze organen, spieren, botten, huid een weefsel kan stromen. Met Shiatsu wordt de chi als het ware uitgenodigd om weer door het lichaam te gaan stromen. Shiatsu wordt op de massagetafel zonder olie en op de kleding gegeven.

De eerste omschrijving van chi en de meridianenleer komt uit China, meer dan 2000 jaar geleden:

‘… Stel een meridiaan voor als een beek, die stroomt door het lichaamslandschap. Hij volgt daarbij de meest natuurlijke weg. Het water in die beek is de energie die je doet leven. In een gezond lichaam is er genoeg energie op de juiste plaats en stroomt de beek zonder opstoppingen. Wanneer de beek (Chi) belemmeringen of blokkades op zijn natuurlijke pad tegenkomt, ontstaan er vage klachten in het landschap (lichaam).

Bij welke klachten?

 • Preventie: klachten voorkomen
 • Bevordert de vitaliteit
 • Verlicht de vermoeidheid
 • Ontspant en kalmeert
 • Verhoogt je lichaamsbewustzijn, zorgt voor balans lichaam en geest
 • Spierontspannend en pijnstillend (b.v. bij rug, nek en schouderklachten)
 • Heeft positief effect bij ademhalingsaandoeningen
 • Vermindert emotionele spanningen en stress
 • Helpt bij hormonale verstoringen en huidproblemen
 • Verbetert spijsvertering- en stofwisselingsklachten

De cursus. Wat leer je?

Natuurlijk leer je tijdens de studie van Shiatsu de verschillende drukpunten van het lichaam. Maar wat eigenlijk nog belangrijker is, is de manier waarop je de druk toepast. In deze cursus besteden wij veel aandacht aan je handen. Gevoelige handen ontwikkelen betekent: aanwezig zijn/in het moment – een ontmoeting tussen jouw handen en de huid van de cliënt. Gevoelig en met de juiste techniek.

Onze visie op Shiatsu

Ziyuli, de naam van ons instituut betekent Zelfgenezende Kracht. Deze naam is niet voor niets gekozen.
In de Oosterse benadering van geneeskunst worden lichaam en geest als een geheel gezien. Daarom betekent een gelijkmatige stroom van Chi ook dat we ons geestelijk goed voelen, dat we gelukkig zijn met onszelf en met ons leven. Wij geloven dat als je je bewust wordt van je lichaam, je zelf bij kan dragen aan je vitaliteit. Shiatsu en de meridianenleer vinden wij daarom een prachtige aanvulling op ons bestaande cursusaanbod.

Belangrijk om te weten

Ben je nog geen 3 maanden zwanger of probeer je zwanger te worden? Dan is het niet verstandig om deel te nemen aan deze cursus. Een aantal technieken kunnen contracties van de baarmoeder veroorzaken.

Benodigdheden, kosten en inbegrepen

 • Neem graag mee: Een wit hoeslaken, een grote en twee kleinere handdoeken en gemakkelijk zittende kleding.
 • Kosten: € 575,-(beroepsopleiding vrijgesteld van btw).
 • Inbegrepen zijn: lesmateriaal, thee en koffie, vruchtensap, een gezonde lunch en het examen.
 • Natuurlijk krijg je na de cursus een certificaat.

We zien je graag in ons trainingscentrum.